Jerico

A három testőr: D'Artagnan (2023)

2023. október 31. - Jerico

Alexandre Dumas 1844-ben írta meg a XVII. században játszódó Három testőr (Les Trois Mousquetaires) című történelmi regényét. Az alaptörténet XIII. Lajos (1610-1643) korában játszódik, amikor Franciaország vezetése csak részben van az uralkodó kezében. A valódi hatalmat sokkal inkább a mindenható főpap, Richelieu bíboros gyakorolja gárdistáival, miközben az orránál fogva vezeti a naiv és fiatal királyt. A bíboros gonosz és körmönfont terve az uralkodó bukását célozza, hogy aztán Franciaországot háborúba sodorja Angliával (Buckingham herceggel) és a francia protestánsokkal. A bíboros legfőbb segítője az ördögien szép Milady de Winter grófnő. A királyt és a királynét csak a testőrök menthetik meg, közülük is a három legkiválóbb: Athos, Porthos és Aramis. Kell azonban még egy bátor és ifjú harcos is melléjük: ő lesz D'Artagnan, aki Gascogne -ból érkezik épp Párizsba, hogy régi vágyát teljesítve a testőrök közé álljon. Csakhogy éppen velük kerül konfliktusba, amikor sorra párbajra hívja ki őket egy-egy félreértés miatt. A párbajok helyett azonban összebarátkoznak és együttesen próbálják meg Francia-hon megmentését. Ebben segít nekik a gyönyörű Connstance is, aki a királyné összekötőjeként biztosítja a palotába való ki- és bejárást és aki fülig beleszeret a daliás D'Artagnanba. Nagyon röviden ez a réges-régi történet lényege, amit eddig 10 alkalommal vittek filmre.

harom_testor.jpg

A kép forrása: ecranlarge.com

A 10 db film közül kettő emelkedik ki a többi közül: az 1973-as, melyben Michael York alakítja D'Artagnant, Richard Chamberlain pedig Aramist és Charlton Heston bújik a gonosz Richelieu bíboros bőrébe. Ami a női főszereplőket illeti: Faye Dunaway a Milady, Raquel Welch pedig Constance megformálója. Igazi sztárparádé tehát az 50 évvel ezelőtti feldolgozás. Ugyancsak színvonalas az 1993-as Három testőr is, melyet 20 évvel később Stephen Herek rendezett. Ebben a három testőr alakítói: Kiefer Sutherland (Athos), Oliver Platt (Porthos) és Charlie Sheen (Aramis). D'Artagnant az ifjú Chris O'Donnell alakítja, Lady de Winter megformálója a gyönyörű Rebecca de Mornay. Ilyen előzmények után született meg a 2011-es "B" kategóriás film, mégpedig Paul W.S. Anderson rendezésében, melyben a főszereplők: Milla Jovovich (Milady), Christoph Waltz (Richelieu), Orlando Bloom (Buckingham), Logan Lerman (D'Artagnan) és Matthew MacFadyen (Athos). Sajnos nagyon gyenge lett.

aharom_testor.jpg

A filmbeli három testőr. Forrás: diverto.tv

Végül elérkeztünk a legújabb 2023-as feldolgozáshoz, mely a Három testőr: D'Artagnan címet kapta. Ezúttal Vincent Cassel bújt Athos bőrébe, Eva Green pedig a Miladyt alakítja, a többiek jórészt alig-alig ismert színészek. Ha lehet most még unalmasabb lett sajnos a végeredmény, zéró izgalommal és szintén zéró színészi játék-teljesítményekkel. Egyedül talán a Constance alakját megjelenítő algériai-francia származású Lyna Khoudri nyújt emlékezeteset (már eleve szépségével elbűvölve a nézőket).

A film történeti hűsége is problémás, lévén, hogy teljes pompájában mutatja a versailles -i kastélyt, mely csak 1682-től lett a francia királyok tartózkodási helye és megépítése is XIV. Lajos korára tehető. A épület-együttes helyén XIII. Lajos korában még csak egy egyszerű vadászkastély állt ám a legújabb Három testőr kalandfilm a mai valójában mutatja. Ez sajnos egyértelmű hitelességi hiba.

haromtestor_dartagnan.jpg

A szép Constance és a daliás D'Artagnan. Forrás: lesechos.fr

Megmenthette volna a filmet a sokkal több színvonalas akciójelenet, izgalmas bajvívásokkal, látványos csata-jelenetekkel, üldözésekkel vagy ha lényegesen ütősebb színészi alakításokat kapunk. Ám a rendező Martin Bourboulon beérte egy szerény kivitelezéssel és másodvonalbeli színészekkel. Pedig egy szórakoztató kalandfilm feldobhatta volna az idei őszünket. De erre alighanem még várnunk kell. Ridley Scott Napóleonja november 22-től talán megadja amire vágyunk. A három testőrre adott értékelésem sajnos csak 3 csillag az 5-ből.

3csillag.jpg

jerico_ujalso_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jerico.blog.hu/api/trackback/id/tr5318247461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus_ 2023.11.02. 23:36:54

Hihetetlen, hogy mennyire kevés akció-jelenetet, harcot, kardozást, párbajt és mozgalmasságot raktak ebbe az alapvetően mégis csak kalandfilmként funkcionálni akaró produkcióba. Mit gondolhattak vajon, hogy mégis mitől lenne jó az egész????

Jerico 2023.11.02. 23:37:36

@Morpheus_: Kalandfilm kalandok nélkül. :)))
süti beállítások módosítása