Jerico

A legjobb mélytengeri sci-fi: A mélység titka

2023. június 29. - Jerico

James Cameron, aki a Titanic, a Terminátor és az Avatár filmek "atyja" is, különleges filmmel ajándékozta meg rajongóit 1989-ben, amikor megrendezte a The Abyss (A mélység titka) című sci-fit. A sztori önmagában is nagyon érdekes, de a helyszín egyenesen elvarázsolja a nézőt, ugyanis az óceánok mélységébe kalauzol bennünket. Konkrétan az Atlanti-óceán egyik legmélyebb árkába a Kajmán-árokba a Karib-tengeren, mely 7686 méter (!) mély. Ez önmagában is rendkívüli, de a script egy egészen elképesztő sztorit is tesz az egészhez: idegen bukkannak fel a mélyben. Olyan élőlények, melyekről semmit sem tudunk.

abyss1.jpg

A kép forrása: LINK

Cameron a forgatás alatt teljesen "rákattant" a mélytengerekre, így amikor 8 évvel később rendezőt kerestek a Titanic-filmhez, azonnal igent mondott. A Titanic forgatásai alatt több tucatszor ereszkedett le a közel 4 ezer méteres mélységben lévő roncshoz és a mélytengerek szerelmese lett. Később, 2012-ben arra is vállalkozott, hogy lemerüljön a Föld legmélyebb pontára, a Mariana-árokba, mely 11 034 méter mély.

Visszatérve a Mélység titka című filmhez: ízelítőt kapunk az örök sötétség birodalmából, mert a helyszín az Atlanti-óceán legmélye (valahol Kuba partjai közelében), ahol egy kutatóbázison Virgil Brigman (Ed Harris) vezeti csapatát olaj után kutatva. Itt keresi meg a haditengerészet egy megbízatással: segítsen az amerikai kormánynak (egy katonai akció keretében) megtalálni egy tenger-fenékre süllyedt atom-tengeralattjárót. A küldetés megvalósítása során a tengerfenéki bázisra érkezik egykori felesége Lindsey (Mary Elizabeth Mastrantonio) és egy katonai kommandó is melyet Coffey hadnagy (Michael Biehn) vezet.

abyss3.jpg

A kép forrása: reddit.com/thalassophobia

A küldetés azonban nem várt fejleményeket hoz: egyrészt a labilis Coffey hadnagy bekattanását, másrészt különös, földöntúli lények felbukkanását. A pozitív főhős Virgil lesz (Ed Harris), aki megpróbálja menteni a menthetőt és leállítani az atomtöltetekkel fenyegetőző Coffeyt illetve megmenteni a bázist az esetleges robbanástól. Az izgalom a végsőkig fokozódik, mert közben megjelennek a tengerfenéki árok mélységi lakói is, a különös idegenek. Kapunk üldözéses jeleneteket, különös lényeket és gyönyörű mélytengeri felvételeket. 

abyss2.jpg

A kép forrása: theguardian.com

A mélység titka magával ragadó, izgalmas és lenyűgöző film, mely egy olyan világba enged bepillantást, amelyről csak nagyon keveset tudunk: ez a legmélyebb óceánok tengerfenéki világa. A történet végén még egy csattanót is kapunk, mely valóban meglepetést hoz számunkra. Elképzelhető, hogy miközben a világűr meghódítására áhítozunk, saját bolygónk óceánjait sem ismerjük? Lehetséges, hogy az alig néhány százalékban feltárt mélytengerek tartogatnak még nagy meglepetéseket számunkra? A The Abyss mindkét kérdésre igen választ ad egy remek és látványos történettel. 

A filmet minden tenger-imádónak ajánlom és azoknak is, akiket érdekel az óceánok mélysége illetve fogékony egy sci-fi történetre, mely alighanem máig a legjobb mélytengeri science - fiction. Értékelésem 85%, 4 és fél csillag (az 5-ből).

4esfel_csillag.jpg

jerico_ujalso_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jerico.blog.hu/api/trackback/id/tr7118155714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.30. 18:25:57

Nálam ez a film 100/10-es, azaz a maximálisan elérhető tíz pontból százat kapott. Eredetileg csak 50/10 lett volna, Mary Elizabeth Mastrantonio miatt lett 100/10.

Hiaba tudom kívülről a cselekményt, újra meg újra beránt a hihetetlen feszültség, ami hol nyíltan, hol a felszín alatt, de végig ott van a filmben.

Párját ritkító mestermű.

Jerico 2023.06.30. 20:28:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Talán szigorú voltam és akár 100%-os filmnek is nevezhetem. Nagy kedvenc nálam is. Ezért írtam most róla. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.06.30. 20:33:53

@Jerico:

"akár 100%-os filmnek is nevezhetem."

Na azért mondom! :)
süti beállítások módosítása