Jerico

Kimenekítés (Extraction) és a folytatás

2023. május 04. - Jerico

Számolgathatjuk a napokat, mert hamarosan megjelenik az Extraction második része és folytatása, mely alkalomból érdemes visszaidéznünk kicsit az egyik legsikeresebb amerikai akciófilm-franchise előéletét.

extraction1.jpg

Még 2020-ban jelent meg a Netflixen a Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction) című akciófilm, Sam Hargrave rendezésében és az AGBO filmvállalat készítésében. A cég tulajdonosai egyébként azok a Russo testvérek, akik a Marvel-világban számtalan remek filmet készítettek rendezőkként. Az Extraction producereinek sorába egyébként Anthony és Joe Ruso mellett a főszereplő, Chris Hemsworth is bekerült. A végeredmény óriási siker lett 3 éve és a Netflix legnagyobb nézettségű produkciójává vált a menekülős történet.

Mi volt a siker oka? A pörgős akciójelenetek látványossága, az őrületes tempó, amit a sztori illetve a rendezés (és a script) diktál és persze Chris Hemsworth, aki teljes kommandós cuccban tolja végig az egészet, nagyon komoly verekedéseket és élvezetes tűzpárbajokat bevállalva. Valahogy hiteles, ahogyan ez a nagy darab pali leosztja a helyi rohamcsapatokat és ahogyan vérezve, összetörve és kimerülve de folyton meglóg előlük a kimenekítendő kis-sráccal. Mert az alaptörténet lényege kb ennyi: a rivális indiai maffia fejének kisfiát ki kell kimenekíteni az alvilági császár, Asif (Priyanshu Painyuli) bangladesi (dakkai) fogságából úgy, hogy közben a megmentő nyomában van a teljes helyi rendőrség és a dakkai különleges erők krémje (földön vízen levegőben). No meg ott van a helyi fő-fő kommandós, Saju (Randeep Hooda), aki a srác apjának dolgozik ugyan (tehát ő is a fiú kimentésén fáradozik) csakhogy az amerikaik átverésével és Tyler (Chris Hemsworth) kiiktatásával tervezi mindezt. Kettejük több összecsapása a film legjobb verekedési jeleneteivel ajándékoz meg bennünket.

A filmnek külön érdekessége, hogy 90 százalékának helyszíne Dakka városa, mely sajátos színvilágot és hangulatot ad az egészhez. A 17 milliós Dakka ugyanis a szegénység, a lepusztultság, a hihetetlen méretű tömegnyomor hazája és az ázsiai kultúrák teljes kavalkádját mutatja. Az utcákon tömegek hömpölyögnek, a házak egymásra préselődtek, mindenhol indiai, maláj, kínai fekete és ezerféle ember nyüzsög.

A menekülést olykor megszakítja egy-egy érdekes fejlemény: hol a maffiavezér, Amir Asif hatalmának érzékeltetése, ahogyan a rendőrség vezetőjét ugráltatja vagy épp a dakkai gyerek-bandákat vonja be a hajszába, hol pedig Tyler régi kommandós társának (David Harbournak) az árulása, Hemsworth ellen fordulva. Kettejük bunyója a film egyik legjobb jelenete. A történet végén nem tudni biztosan, hogy Tyler meghal vagy megússza, így természetesen a folytatás legnagyobb talánya az, hogy miként jut ki Dakkából a gyereket megmentő harcos. A folytatás előzetese:

Mindenesetre óriási várakozással számoljuk a napokat június 16-ig, hogy végre megnézzük a folytatást! Ebben úgy tudni, hogy egy grúz börtönből fog majd egy családot kimenekíteni Hemsworth (mégpedig egy helyi gengszter családját megmentve) és ezúttal is a gyönyörű Golshifteh Farahani lesz az összekötője. Úgy tűnik, hogy most majd a trópusi világ helyett havas, hegyvidék lesz Tyler menekülési terepe. Alig 5 hét és láthatjuk. A Jerico blog biztosan írni fog róla!

jerico_ujalso_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jerico.blog.hu/api/trackback/id/tr1518116386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2023.05.07. 20:27:19

Érdekes lesz majd, hogy most az orosz háború "árnyékában" hogyan mutatják majd be a második részben a grúziai bevetést.
süti beállítások módosítása