Jerico

Meg 2. - Az árok

2023. augusztus 04. - Jerico

Jon Turteltaub 2018-as filmje az őscápáról (vagy megalodonról) a kritikusoknál nem aratott osztatlan sikert annak idején (és az IMDb-n sem tarolt) mégis hatalmas érdeklődéssel ment öt éve a mozikban, így egyértelmű sikerként könyvelhető el. Jason Statham megfelelő főszereplőnek bizonyult, noha korábban nehéz volt elképzelni egy mélytengeri vagány (búvár-tehetség) bőrében, hiszen főként jól verekedő bűnözőként vagy rendőrként ismertük. De bejött a rendezői taktika: jól állt neki a tengeri küzdelem. Csak keveseknek tűnt fel, hogy fiatalon Statham próbálkozott vizes sportokkal, toronyugró volt szülőhazájában (Angliában) és sportszerű búvárkodással is foglalkozott. A Meg sikerét néhány év szünet követte, majd új rendezővel, Ben Whetaley direktorkodása mellett megkezdődtek a Meg 2 forgatásai.

meg_2.jpg

A kép forrása: fangirlish.com

Bevallom, nekem tetszett az első rész, megvett a Jason Statham - Bingbing Li - Clif Curtis trió, mert stílusos természetességgel alakították karaktereiket. A csinos kínai színésznőt láttam már a Kaptár 5-ben és a Transformers 4-ben, Cliff Curtis pedig a Hobbs & Shaw -ban Dwayne Johnson bátyjaként volt szimpatikus számomra. (Bár korábban a Die Hard 4-ben emlékezetes volt, mint Bowman ügynök.) Ugyanakkor nehezen tudtam elképzelni, hogy az új rendező hogyan tud még többet kihozni a megalodon sztorijából. Aztán megnéztem a filmet a moziban és meglepődtem: sikerült ugyanis a bravúr, a Meg 2 még izgalmasabb és pörgősebb mint a 2018-as első rész.

Azt is mondhatnánk ez a film egy igazi akció-bomba, mely úgy a 20. - 30. percben robban és utána nem is áll le: újabb és újabb robbanásokkal bombázza érzékszerveinket. Ezúttal a főszereplők közt nincs ott Bingbing Li, helyette viszont a főgonosz üzletasszony karakterében láthatjuk Sienna Guilloryt (a Kaptár 2 csinos kék ruhás hősnője), kapunk egy spanyol Mickey Rouke -t, ő Sergio Peris-Mencheta a neki dolgozó bérgyilkos és egy csinos kutató-lányt, Rigast (Melissanthi Mahut), aki végig-harcolja a filmet Jonas oldalán. A régi szereplő-gárdából megmaradt Statham mellett Cliff Curtis és a vicces fekete fickó: Dj (Page Kennedy), aki ezúttal már tud úszni, mi több verekedni is (egyiket sem rosszul).

A sztori lényege a következő (a bekeretezett részben: spoiler alert!)

A 2018-as fejezetben felfedezett mélytengeri-árokban (ahonnan az őscápa is előjött) tiltott bányászatot folytat egy rejtélyes csoport, akikről később kiderül, hogy a Zhang vállalat egyik vezetőjének dolgoznak. Ő a csinos üzletasszony, Driscoi (Sienna Guillory). A bűnözőkből és bérgyilkosokból álló csapatra véletlenül bukkan egy Jonas és a cég-elnök (Jing Wu) vezette kutatócsoport, egy mini-tengeralattjárós merülések során. Az akció lázálommá válik: a kutatókra cápák támadnak és egyéb lények is (akik kétéltű dínóknak tűnnek leginkább) plusz elfogy az oxigénjük és még ott van a mélytengeri bázison bujkáló bérgyilkos is (Sergio Peris-Mencheta). Noha ezt a legelső kalandot végül Jonas bravúrjának köszönhetően megússzák, az igazi veszedelmek még csak most kezdődnek, hiszen a fontos árok-rendszer megnyílik (a bányászok vízalatti robbantásainak hála) és onnan mélytengeri ragadozók úsznak fel. Az óriás-polip, a három megalodon és a különleges kétéltű (krokodil-méretű) dínók egy közeli nyaralóhelyet fenyegetnek. A cselekmény ezen a trópusi nyaraló-helyen folytatódik: a Jonas vezette csapatnak ugyanis meg kell akadályoznia, hogy az említett lények elpusztítsák a fürdőző nagy-közönséget (és megegyék Meiyinget, az első részből ismert Suyin tizenéves kamasz-lányát). Ráadásul ott vannak még a rossz-fiúk is (gépfegyverekkel) akik meg akarják ölni a Jonas vezette jó-fiúkat, mert azok szemtanúi voltak a titkos mély-tengeri bányatelepüknek. Beindul tehát az akció- és látvány orgia, melyben még megalodon kontra óriáspolip küzdelmet is láthatunk.

Annyi izgalmat pakoltak az egészbe, hogy többet egyszerűen nem is lehetett volna. Egyszerre izgulhatunk ugyanis a jet-ski zsonglőr Stathamért (aki a megalodonokkal harcol a nyílt tengeren), a szigetre támadó óriáspolip elől menekülő fürdőzőkért és a rossz-fiúkkal harcoló csapatért, akik tűzpárbajt vívnak a bárgyilkosokkal. Ráadásul ott vannak az új-fajta lények is, a krokodil-szerű dínók, amelyek mindenkire rátámadnak, válogatás nélkül (kint a parton!).

meg2_2.jpg

A kép forrása: LINK

Nagy ötlet volt kétéltűeket is beletenni a filmbe, mert így szárazföldi kalandokat is átélhetünk (bár azt ne feszegessük, hogy miként élhettek kétéltűek 10 ezer méter mélyen, miközben évmilliókon keresztül megőrizték azt a képességüket, hogy a szárazföldön is lélegezni tudjanak).

A Meg 2 elsősorban látványban erős és az izgalmakban, melyekből annyit kapunk mint 3 másik akciófilmben együtt sem nagyon. Nekem nagyon tetszett és a 116 perc szinte elillant annyi ingert kellett befogadnom. Az egész egy folyamatos akció-orgia, így elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a látvány-filmeket és nem annyira kukacoskodnak a hihetőség kérdéseit illetően. Nálam saját kategóriájában 80%-os. Kitűnően szórakoztam. (Négy csillag az 5-ből.)

4csillag.jpg

jerico_ujalso.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jerico.blog.hu/api/trackback/id/tr3218185753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2023.08.05. 11:50:58

Nagyon látványos és izgalmas szinte végig. Az utolsó 40 percre pedig maximumra tekerik a tempót: három helyszínen, három küzdelemben szoríthatunk a főhősöknek. És jók a háttérképek is, temérdek gyönyörű óceáni helyszínt és mélytengeri felvételt láthatunk. Mi kell(ene) még a jó szórakozáshoz? Nekem nagyon tetszett.

Jerico 2023.08.05. 19:18:43

@Rebel Alliance: A látvány és az akciók mennyisége elsőosztályú. Én vártam volna még egy komolyabb párbajt (bunyót) Jason Statham és az indián Mickey Rourke között, plusz egy kis románc, szerelmi szál is jó lett volna az egyik csinos kutató-lánnyal.

Vinicius_ 2023.08.09. 09:50:14

Nagyon izgalmas elejétől a legvégéig!

Argus_ 2023.08.09. 09:50:15

Elment 366-ig. A filmes posztokhoz viszonyítva tűrhető. De a Meg 2 nem rossz akkor sem. Látványos, izgalmas. Ha beül valaki egy őscápás darabra ne várjon gogol -i mélységeket. Ha viszont kicsit szórakozna és látványos dolgokat nézne, szerintem nem csalódik.
süti beállítások módosítása