Jerico

A 12 legjobb Marvel

2023. július 30. - Jerico

Scriptor szerkesztő-társunk TOP-10 listája

A Marvel története egészen 1939-ig nyúlik vissza, amikor ezen a néven létrejött az első média-vállalkozás az Egyesült Államokban. Az alapító Martin Goodban média-mogul volt. A cég eredetileg a Marvel Science Stories nevet viselte, melyet később változtattak Marvel Comicsra (1960 körül) [forrás]. Az első szuperhős figura 1941 márciusában került az amerikai újság-pavilonokba a Marveltől, ő volt Amerika Kapitány.

marvelek.jpg

A kép forrása: filmsor.hu

Ami a Marvel figurák filmvilágban történő megjelenést illeti: a The Walt Disney Company által 2009 óta tulajdonolt, de 1993-ban alapított Marvel Entertainment sikeres leányvállalatként már évek óta ontja a Marvel Comics képregénykiadó sikeres történeteit látványos filmek formájában. Ez az úgynevezett "Marvel-világ", mely Amerika képregény történetének több évtizedes hőseit eleveníti meg, külön rajongótábort gyűjtve, sajátos képi megközelítésekkel, meseszerű, de nagyon látványos jelenetek, alakok, hősök szerepeltetése mellett.

Minden Marvel-rajongó kialakította már a maga saját kedvenceinek listáját, a Jerico blog sorrendje itt látható, a felsorolás alatt rövid indoklással, főleg a lista első három helyezettjeit illetően.

  1. A galaxis őrzői (2014) [kritika]
  2. Thor: Ragnarök (2017) [kritika]
  3. Amerika Kapitány: Polgárháború (2016) [kritika]
  4. Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011) [kritika]
  5. Amerika Kapitány: A tél katonája (2014)
  6. A Vasember (1.) Iron Man (2008) [kritika]
  7. Bosszúállók (4.): Végjáték (2019)
  8. Dr Strange (2016)
  9. Pókember (2002)
  10. Deadpool (2016)
  11. Vasember 2 (2010)
  12. Vasember 3 (2013)

Az első két film, a Galaxis őrzői és a Thor: Ragnarök valójában holt-versenyben vannak egymással, mert mindkettőben közös a vicces-könnyed, humoros stílus. Szerethető karaktereket kapunk bennük és egy-egy jó sztorit, mely szórakoztató és izgalmas is. A galaxis őrzőiben a három fő karakter: Peter Quill (Űrlord, alias Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana) és Drax (Steve Bautista), akikhez két furcsa lény is társul: Mordály (Rocket, a mosómedve [aki tagadja, hogy az volna]) és Groot (az emberszerű fa). Véletlenül sodorja őket egy csapatba a sors, de onnantól együtt küzdenek a gonoszok ellen: Ronan és Thanos legyőzéséért. Az egész valahogy jópofa és ha megnézzük kalandjaikat azon kapjuk magunkat, hogy izgulunk értük (és gyakran felnevetünk). A galaxis őrzőiben remek zenéket is kapunk, mint a Blue Swede - Hooked on a Feeling (1974) vagy a Marvin Gaye & Tammi Terrell: Ain't No Mountain (1967) A Galaxis őrzőinek másik két része: a 2017-es második és 2023-as (idei) harmadik epizód sajnos már feleannyira sem jó, mint a 2014-es eredeti.

A 2017-es Thor Ragnarök nagyon hasonló stílusú film, mint a Galaxis őrzői, természetesen itt is kialakul egy csapat a gonoszok ellen, de itt van egy egyértelműen középponti figura is: Thor, a mennydörgés istene (Chris Hemsworth) és Odin főisten fia. Neki kell legyőznie nővérét Helát (Cate Blanchett), amihez a saját oldalára kell állítania (és ehhez előbb legyőznie) Hulkot. A hatalmas zöld szuperhősből ki kell jönnie Bruce Bannernek, hogy azután közösen induljanak Asgar megmentéséért. Rengeteg sztár is szerepel a Ragnarökben: Tessa Thompson (valkűrként), Mark Ruffalo (Bruce Banner alias Hulk), Idris Elba (Heimdall), Jeff Goldblum (a Sakar játékmestere), Tom Hiddleston (Loki bőrében) és sir Athony Hopkins (Odinként). Chris Hemsworth Thorként végig egy esendő figura, aki egyik oldalon erős, félelmet nem ismerő hős, a másikon vicces pasas, akinek nem mindig jön össze minden.

Az Amerika Kapitány filmek kicsit más jellegűek. A Marvel legrégibb karaktere Steve Rogers (Chris Evans) az igazság bajnoka, aki nem istenség (mint Thor és Peter Quill is a Galaxis őrzőiből, aki egy istenség fia), hanem egyszerű halandó, akiből egy kísérlet tett szuperhőst. A kísérlettel lesz ő Amerika Kapitány, aki mindig fellép a gonoszság ellen és összefogja a bosszúállókat. A karakter 1939-es megszületésekor a gonosz még maga Hitler volt, aki akkoriban megtestesítette a nácizmus képében megjelenő legfőbb fenyegetést az emberiségre. A nácizmus mint történetszál még megvan az első Amerika Kapitány epizódban is, hiszen a hidrát nácik alapítják. Később pedig új gonoszok jelennek meg, akik ellen Steve Rogers harcolni kényszerül. A három eddig elkészült Amerika Kapitány film közül a legjobb a Polgárháború, mert remek a sztorija, itt csapnak össze egymással a szuperhősök és itt kapunk igazi mondanivalót is, az elveinkért való kiállás fontosságáról. Amellett nagyon látványos rész, tele akciókkal, összecsapásokkal, poénokkal.

marvel_karakterek.jpg

A kép forrása: ameera.republika.co.id

Ami a lista további elemeit illeti: a három Amerika Kapitány rész után nálam a Vasember legelső, 2008-as része következik, de a másik két Vasember epizód is helyet kap a felsorolásban (igaz csak a lista végén). Robert Downey Jr a lehető legjobb választás a szerepre, szinte benne él a karakterben. A legelső epizódban megismerjük a figura történetét, azt ahogyan Tony Stark fegyvergyárosból szuperhős lesz különleges fejlesztésű fegyverrendszere révén, melyet ruhaként képes viselni.

Kedvencek még Dr Strange, Pókember és Deadpool, mert mindhárom nagyon egyedi történetben jön létre, ezt teszi őket rokoníthatóvá. Dr Strange jól menő sebészből lesz szuperhős, Peter Parkert egy pók csípi meg, Deadpool pedig hasonlóan Amerika Kapitányhoz egy tudományos beavatkozással lesz szuper-erővel bíró. Közülük a legnagyobb bohóc természetesen Deadpool (Ryan Reynolds). A Bosszúállók epizódjai összehozzák a Marvel-szuperhősöket, de az eddig elkészült 4 rész közül csak a 2019-es negyedik fejezet, a Végjáték (Endgame) elég jó annyira, hogy bekerüljön az első 10-be (nálam legalábbis). Az első kettő gyenge, a harmadik pedig túl lehangoló a sok szuperhős halálával. Kiakasztó, hogy a nagy Thanos-csettintést csak egyetlen Galaxis őrzői-tag él túl, a kis Mordály.

Akadnak még a felsoroltakon kívül is szimpatikus Marvel-karakterek, mint például a Fekete özvegy (Scarlett Johansson) - akinek filmje: a Black Widow tökéletesen elnyerte tetszésem, de a TOP részektől ő is elmarad - illetve Sólyomszem, Falcon és Wanda, akik egyelőre nem kaptak önálló spin-off filmeket. A szimpátia-lista (karakterekből) most így nézne ki nálam: Steve Rogers (Kapitány), Peter Quill (Űrlord), Thor, Vasember, (Tony Stark) Fekete özvegy (Natasha Romanoff), Dr Strange (Stephen Strange), Bruce Banner (Hulk), Deadpool, Pókember, Falcon, Sólyomszem, Wanda.

marvelek_allcharacters.jpg

A Marvel sajátos világ, szeretetéhez kell, hogy legyen fantáziánk és gyermeki énünk felidézésének képessége. De ha mindez adott, akkor filmek tucatjainak szórakoztató megtekintése a jutalom. Ezen világ 12 legjobbját ajánlom mindenkinek.

Felhasznált anyag:

jerico_ujalso.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jerico.blog.hu/api/trackback/id/tr718182291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldou Raine 2023.07.31. 10:02:16

É imádtam az összes Bosszúálló filmet, hiszen ezekben együtt és egyszerre élvezhető szinte minden Marvel-karakter. A kedvencem nekem is a Végtelen háború, a harmadik rész. A negyedikben meghalasszák a karakterek felét, miközben a világegyetem ura, Thanos röhejes véget ér. Ezért nem jön be a negyedik rész. Nálam a kedvenc Marvel-hős: Vasember (mindent visz).

Jerico 2023.07.31. 14:37:06

@Aldou Raine: Igen, a legtöbb helyen a Bosszúálló filmek a legnépszerűbb Marvelek, talán pont az általad említett okból (mert rengeteg Marvel-figura szerepel bennük egyidejűleg). Nekem mégis jobban tetszenek a különálló sztorik, a Galaxis-őrzői, Amerika Kapitány és Vasember történetek. De a Bosszúállók 3 nálam is bekerült a hetedik helyre.
süti beállítások módosítása