Jerico

A galaxis őrzői 3

2023. május 07. - Jerico

Annak idején 2014-ben a Galaxis őrzői legelső része James Gunn rendezésében, Chris Pratt - Zoe Saldana - Dave Bautista trió főszereplésével valódi siker-bombaként robbant a jegypénztáraknál és osztatlan elismerést okozott nem csak a Marvel-rajongóknál, de minden akció-vígjáték kedvelőnél is (szerte a világon). Ebben a részben a karakterek színesek és egyediek, a párbeszédek viccesek és jópofák, az alaptörténet pedig kedves és szórakoztató. Mindehhez egy igazi sztárparádé társul: a felsoroltakon kívül Bradley Cooper és Vin Diesel adták hangjaikat a filmtörténelem legaranyosabb lényeinek: Mordálynak és Grootnak. Előbbi egy mosómedve (amit következetesen tagad a forgatókönyv és maga a figura is [mármint hogy ő nem mosómedve]) Groot pedig egy humanoid növény (afféle mozgó fa), aki hatalmas erővel bír, de csak annyit tud mondani: "én vagyok Groot". Folytatva a sztárok felsorolását: Karen Gillan (ő a Jumanji vörös bombázója) játssza Nebulát, de felbukkan még Glen Close, Michael Rooker, Benicio del Toro és Djomon Hounsou is.

galaxisorzoi_3.jpg

A kép forrása: LINK

Az első fejezet egy ütős kis csapat kalandjait mutatja be: Peter Quill (az űrvagány űrlord - Chris Pratt alakításában), Gamora a veszélyes bérgyilkosnő (Zoe Saldana), Drax az együgyű kigyúrt pusztító (Dave Bautista) és a két furcsa lény, a már említett mosómedve (Mordály) és a fa (Groot) részvétélével, míg a második rész egy nagyon félresikerült katyvasz Peter isteni eredetéről. A 2017-es második epizód sajnos sokkal kevesebb poénnal és töredéknyi jópofasággal illetve eredetiséggel ajándékoz meg bennünket. Ilyen előzmények után következett idén a harmadik fejezet, melyet minden rajongó óriási lelkesedéssel várt.

A legújabb rész sok tekintetben túlszárnyalja a másodikat: újra kapunk rengeteg poént, érdekes sztorit és látványos jelenetet viszont a legfőbb karakterek sajnos közelében sincsenek a legelső résznek. Ezúttal a főhősök a kis Mordályt akarják megmenteni, akiben megalkotói (az állatkísérletek elrendelői) annak idején egy titkos és halálos kapcsolót helyeztek el, mely kiolthatja életét és amelynek visszaállításához az Evolúció Mestere nevű őrült tudós főhadiszállását kell bevenniük. A cselekmény két szálon fut: miközben láthatjuk Mordály gyermekkorát (amit fogságban tölt miközben kísérleteket terveznek végezni rajta), a Peter Quill (Chris Pratt) vezette csapat küzdelmein is izgulhatunk, akik mindent megtesznek a tudós kiiktatásáért. Közben Mordály kómában fekszik és öntudatlanul várja megmentését.

galaxisorzoi_3_szereplok.jpg

A kép forrása: LINK

Ami jó a harmadik részben az a pörgősen gyors tempó, a sok helyszín és a temérdek ingerben gazdag jelenet és a nagyon sok izgulós küzdelem illetve poén a főszereplők között. Ami gyenge benne az főleg a legelső részben látható érett karakterek hiánya, a kevés eredetiség a főszereplőkben és a feleslegesen hosszú (elnyújtott) játékidő (hiszen a legelső rész még csak 120 perces, a harmadik viszont már 159). Idegesítőek a gagyira sikeredett lények is, melyekből ezúttal ezerszám kapunk (bár lehet olyan, akinek bejönnek, alapvetően "zs" kategóriásnak látszanak). Pozitívum ugyanakkor, hogy ezúttal az érzelmek szélesebb skáláját tapasztalhatjuk meg, a meghatódástól a nevetésen át, a szomorúságig és lelkesedésig. (Egyes jelenetek érzelmi alapon kétségtelenül magukkal tudják ragadni a nézőket.)

galaxisorzoi3_drax.jpg

A kép forrása: LINK

A legelső rész fanjai kicsit csalódni fognak de akik csak a látványra figyelnek, azoknak biztosan bejön majd, akárcsak az érzelmesebb Marvelek kedvelőinek. Nálam a legelső rész 90 százalékához képest ez a harmadik epizód erős visszaesés, hiszen nem tudok rá 60% -nál többet adni (de ez így is több, mint a totál kudarc második fejezet, ami nálam 40 százalékos). De egy mozijegyet mindenképpen megér, mert ha hosszú is, de egy szórakoztató utazás fantáziavilágba. (Három csillagot kap tehát tőlem az 5-ből.)

3csillag.jpg

jerico_ujalso_1.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://jerico.blog.hu/api/trackback/id/tr4218118722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása