Jerico

Jó film-téma Oppenheimer?

2023. július 19. - Jerico

Robert Oppenheimer (1904-1967) amerikai fizikus volt, aki a második világháború alatt 1943 és 1945 között Új-Mexikóban (Los Alamos) az amerikai kormány megbízásából az első atombomba kifejlesztésén dolgozott (Ez volt a Manhatten-terv). Munkáját kiemelten fontosan tartották a szövetségesek, mert Hitler is hasonló kutatásokat végeztetett és mindenképpen meg akarták őt előzni plusz Japán végső legyőzéséhez elengedhetetlennek tűnt egy új fegyver bevetése (Japánra ledobása).

oppenheimer.jpg

A kép forrása. LINK

Oppenheimer kutatásait végül siker koronázta: 1945 nyarára befejezte munkáját és 1945 július 16-án megtörtént az első kísérleti atomrobbantás is az Új-mexikói sivatagban. Ekkor mondta állítólag sokat idézett sorait a Bhagavad-gítából: „Én vagyok a halál, világok pusztítója” Sokak szerint ekkor döbbent rá arra, hogy mennyire pusztító fegyvert teremtett. Mégis büszke volt tudományos munkájára és arra, hogy zsidóként hozzájárulhatott Hitler legyőzéséhez, aki 1945-re már közel 6 millió zsidót öletett meg haláltáboraiban.

Ambivalens érzések kavaroghattak tehát Oppenheimerben: egyik oldalon a döbbenetet érezhetett az általa teremtett eszköz pusztító erejét látva, másik oldalon a tudományos siker és a háborús győzelemhez való hozzájárulás öröme munkálhatott benne.

hirosima_atombomba.jpg

A hirosimai atombomba és hatása. Forrás: LINK

Az általa kifejlesztett atombombával ugyanis Amerika végül gyorsan legyőzte Japánt. Miután 1945 augusztus 6-án és 9-én ledobtak egy-egy atombombát Hirosimára és Nagaszakira (százezreket megölve), Japán békét kért. A fegyverszünetet 1945 szeptember 2-án írta alá Sigemicu Mamoru japán külügyminiszter a USS Missouri fedélzetén (a Tokiói-öbölben).

Oppenheimer élete mégsem volt boldog: bár a háború után egy ideig elhalmozták kitüntetésekkel és általános megbecsülés övezte, az 1953-ban hatalomra kerülő Eisenhower-kormányzat megfosztotta tisztségeitől (az atomenergia bizottságban betöltött jogkörétől). Ezt követően kommunista szimpatizánsnak kiáltották ki, ami miatt népszerűsége nagyon sokat csökkent szerte az országban. Kegyvesztett lett minden téren. Később ugyan, 1963-ban rehabilitálták, valójában mellőzött emberként halt meg, mégpedig 1967-ben (62 évesen) gégerákban. Ma sem tudni hogy rák-betegsége kialakulásában lánc-dohányossága vagy a kísérletei alatt kapott sugárzás játszott e nagyobb szerepet.

robert_oppenheimer.jpg

Robert Oppenheimer (1904-1967) Forrás: biography.com

Oppenheimer életéről Christopher Nolan készített filmet, melyet hamarosan a magyar mozik is bemutatnak. Az atombomba elkészítőjét Cillian Murphy alakítja és a filmben szerepel egy egész sor amerikai sztár is: Matt Damon, Robert Downey Jr, Emily Blunt, Matthew Modine, Josh Hartnett, Kenneth Branagh ... stb.

A poszt címében feltett kérdésre - mely szerint "Jó film-téma e Oppenheimer élete" - egyértelműen igen a válasz, hiszen végre megismerhetünk egy különleges embert, akinek belső vívódásai, kétségei más megvilágításba helyezhetik korunk legpusztítóbb fegyverének elkészítőjét. A film - melyet az egyik legjobb ma élő rendező, Christopher Nolan készített - július 20-án kerül a mozikba.

jerico_ujalso_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jerico.blog.hu/api/trackback/id/tr4418173578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heinz Thorvald 2023.07.19. 13:18:48

Nagyon kíváncsi leszek erre a filmre. Érdekel, hogy milyen embernek ábrázolják Oppenheimert, hogy mekkora csapattal dolgozott, hogy az első robbantás mennyire lepte meg őket (annak pusztító ereje). Oppenheimer magánéletéről szinte semmit nem tudok, az is érdekel, reméljük bemutatják majd azt is.

Nanga Parbat 2023.07.20. 06:34:43

Az Index vajon miért nem engedi ki ezt a posztot???

Fritz Gerlich 2023.07.20. 22:25:27

Szenvedés ez a 3 órás film. Cristopher Nolan amúgy is a vontatott filmek rendezője, három vacakot készített (nekem egyik sem tetszett): A Tenet, a Csillagok között és a Dunkirk. Mind jó téma lehetett volna, mindből unalmasat csinált. De ez a mélypont, az Oppenheimer.
süti beállítások módosítása